Elin Furubotn

Elin Furubotn har med seg et stjernelag av musikere når hun ankommer Festiviteten denne kvelden; Sverre Indris Joner, Sigbjørn Apeland, Tuva Færden, Javid Afsari Rad og Nils Økland. Elin og bandet... Les mer

Elin Furubotn har med seg et stjernelag av musikere når hun ankommer Festiviteten denne kvelden; Sverre Indris Joner, Sigbjørn Apeland, Tuva Færden, Javid Afsari Rad og Nils Økland.

Elin og bandet hennes har pustet nytt liv i urgamle rim og regler som hun lærte av sin mormor fra Sveio, og som mormor lærte av sine besteforeldre, en kulturskatt tilbake til 16-1700 tallet. Elin har komponert nye melodier til disse reglene, og hun ønsket å kombinere instrumenter fra mormor sin tid med instrumenter fra andre land og kulturer- for å plassere den tradisjonelle norske kulturarven inn i en mer verdensomspennende kontekst. Her høres trøorgel, hardingfele, persiske santur, klarinetter med kletzmer musikk fra øst-europa og jødisk tradisjon, og latinamerikanske rytmer. Lyder som; sauebjeller, griser, låvedør som knirker ( lyder Elin har tatt opp fra Sveio) brukes som trommeloops og er inkorporert i musikken.

Musiker Sigbjørn Apeland (oppinnelig fra Sveio), Elin sin tremenning, intervjuet hennes besteforeldre i 1993, hvor de sang gamle rim og regler inn på kassett. Denne kassetten fikk Elin og alle sangene var nå samlet på et sted, slik at det var lett for henne å ta tak i sangene og lage nye melodier.

Elin har alltid vært opptatt av å formidle sine egne tekster, og mener vi også har mye å lære av slike gamle rim og regler. Det kan ligge mye visdom og klokskap i de underfundige tekstene, som vi kan bruke som fine metaforer, og musikken er tilgjengeliggjort for voksne.

Elin er komponist, tekstforfatter og sanger innen singer/songwriter tradisjonen og vise/folkemusikk/jazz. Dette er hennes niende album og flere av sangene hennes spilles jevnlig i NRK radio, og mest kjent er kanskje låten «Så lett det kan ver» med Morten Abel og Stavanger Symfoniorkester.

I 2012 fikk hennes album «Heilt Nye Vei» mye oppmerksomhet internasjonalt, spesielt i Tyskland og gjennom kåring av beste pris Indie Award i USA i 2013.

Elin og bandet hennes hadde tre strålende konserter da albumet ble sluppet i november, sist i Kulturkirken Jakob, med svært gode tilbakemeldinger.

Denne gangen kommer hun til vakre Haugesund, hjembyen til mors-slekta, og som hun selv føler hun har et nært forhold til.