LYDEN av krig

LYDEN av krig – en teknisk og historisk reise gjennom en krig Scenekraft presenterer en nyskrevet teatermonolog med utgangspunkt i historien om de norske krigsseilerne, basert på erfaringene til lokale sjømenn... Les mer

LYDEN av krig

– en teknisk og historisk reise gjennom en krig

Scenekraft presenterer en nyskrevet teatermonolog med utgangspunkt i historien om de norske krigsseilerne, basert på erfaringene til lokale sjømenn fra Haugalandet. «LYDEN av krig» har et formmessig grep inspirert av dataspillets virkemidler, og lyd, film og animasjon er bærende elementer i forestillingen.

Scenekraft bruker historisk materiale som inspirasjon for sine forestillinger. Historien er vår kollektive bevissthet og erfaringsgrunnlag og legger derfor sterke føringer både for samfunnet og enkeltmennesket av i dag. Den åpner et stort rom for identifikasjon, og avstanden i tid gjør de historiske fenomenene mer avklarte enn samtidsfenomenene. Slik gir historien oss en egen innfallsport til innlevelse i og forståelse for samtiden, like mye som fortiden.

«LYDEN av krig» er støttet av Norsk Kulturråd, Stiftelsen Fritt Ord, Rogaland fylkeskommune, Fond for utøvende kunstnere, Fond for frilansere, Haugesund kommune og Karmøy kommune. Forestillingen gjennomføres i samarbeid med Festiviteten. Scenekraft drives med tilskudd fra Haugesund kommune og Haugesund Sparebank.

Skuespiller: Håkon Karoliussen
Manus: Nina Sele / Elsa Aanensen
Musikk: Vegard Fossum / Halvor Lillesund
Regi: Nina Sele
Dramaturg: Marius Leknes Snekkevåg
Produsent: Elsa Aanensen
Film/foto: Kim Edgar Bachel
Animasjon/filmgrafikk: Erlend Bjelland

«På jobb i krig – norske krigsseilere» – temakveld på Haugesund Folkebibliotek 2. april

Foredrag og panelsamtale om norske krigsseilerne i anledning Scenekrafts forestilling «LYDEN av krig».

Historiker Thea Eriksen fra Arkivet freds- og menneskerettighetssenter holder et innledende foredrag, før det blir panelsamtale ledet av historiker Sverre Meling jr. I panelet deltar foruten Thea Eriksen, krigsseiler Egil O. Endresen med erfaringer fra Iran-Irak-krigen, sosialantropolog Bjarne Vandeskog, Are Bu Nilsen fra Venstre og Tore Jamne som selv er familiært berørt av tematikken. Instruktør og manusforfatter for forestillingen Nina Sele fra Scenekraft vil også delta.

I foredraget kommer Thea Eriksen blant annet inn på rollen krigsseilerne hadde i andre verdenskrig, hva de opplevde i krigsårene, hvordan det var å gå fra krig til fred.

«På jobb i krig – de norske krigsseilerne» er arrangert av Scenekraft i samarbeid med Haugesund Folkebibliotek. Det er fri inngang på arrangementet.

https://www.facebook.com/events/387255319528246