Notes on Frailty // Ingun Bjørnsgaard prosjekt

«Med Ingun Bjørnsgaard Prosjekt sitt 25-årsjubileum og førestillinga «Notes on Frailty» har norsk samtidsdans nådd ein milepæl»

Notes on Frailty utfolder seg som en live komposisjon for dans og elektronisk og akustisk musikk, fremført av Christian Wallumrød og fire kvinnelige dansere. Forestillingen mottok strålende kritikker etter urpremieren under CODA-festivalen i oktober 2017 og er utviklet i nært samarbeid med danserne, som alle har medvirket til en rekke av Ingun Bjørnsgaards tidligere forestillinger. Det er første gang siden koreografens tidlige verk på 1990-tallet, som Sleeping Beauty (1994) og Jomfruer i norsk landskap (1994), at hun igjen jobber med bare kvinner i ensemblet. I Notes on Frailty undersøker de det «feminine», med referanse til den franske filosofen Simone de Beauvoirs feministiske verk Det Annet Kjønn. Utøverne både balanserer og snubler langs den fine linjen mellom menneskelig skjønnhet og skrøpelighet. Fysiske fragmenter, samplet blant annet fra en klassisk 50-talls ikonografi, forskyves og faller tilbake til kroppens hverdagslighet. Dynamikken mellom ulike kvaliteter i bevegelsesmaterialet og det musikalske peker på den kroppslige konstruksjonen av kvinnelighet, og kulturelle forestillinger om kjønn.

Koreograf: Ingun Bjørnsgaard
Komponist og musiker: Christian Wallumrød
Musikk:
Yoko Ono – ”What a Bastard The World Is” / © Ono Music/Universal Music Publishing AB György Ligeti – ”Ramifications” / © Schott Music GmbH & Co KG/Gehrmans Musikförlag AB
Scenograf og kostymedesigner: Thomas Björk

Dansere: Guro Nagelhus Schia, Catharina Vehre Gresslien, Anna Einemo Frøysland, Katja Henriksen Schia

Original cast: Guro Nagelhus Schia, Catharina Vehre Gresslien, Marianne Haugli, Ida Wigdel 

Lystekniker: Ane Reiersen
Lyddesign: Morten Pettersen
Dramaturgisk veileder: Torunn Liven
Søm: Signe Vasshus
Produsent: Jorunn Kjersem Hildre
Foto: Erik Berg
* Elin Høyland (Klassekampen)