Område 51 // Frode Grytten

Landet bortenfor landet Et politisk og akutt viktig verk av Frode Grytten og Morten Qvenild. Vi lever midt i en krig, en krig vi ikke en gang får øye på, fordi... Les mer

Landet bortenfor landet

Et politisk og akutt viktig verk av Frode Grytten og Morten Qvenild.

Vi lever midt i en krig, en krig vi ikke en gang får øye på, fordi den ikke blir utkjempet på den tradisjonelle slagmarken. Denne krigen blir utkjempet under bakken og oppe i luften, med maskiner, kabler, fiber, satellitter og droner. Det er en hemmelig krig, klassifisert og usynlig, budsjettene er ikke underlagt demokratisk kontroll.

De stridende opererer på svarte områder, steder som ikke er plottet inn på kartet, i landet som finnes bortenfor landet. Krig har blitt en blodflekk som har trukket så dypt inn i hverdagen at den er farget på samme vis som alt rundt seg, som del av et vanlig plagg. Vi lever med krigen, slik fisken lever i vannet.

Verket ”Landet bortenfor landet” tematiserer i ord og musikk denne utviklingen, og viser hvordan krig i dag har blitt en usynlig verden. Det uttrykker en frykt for at vi ikke lenger kan opponere mot krigen, fordi den ikke finnes. Vi diskuterer ikke utviklingen av nye systemer for å drepe hverandre, eller militariseringen av himmelrommet, eller de enorme militærbudsjettene.

De fleste av oss vet ikke om programmene som er satt i gang og virker utenfor oss. «Landet bortenfor landet» tar oss med til området som er befolket med personell som skal forsvare oss, men som egentlig burde skremme oss mer enn noe annet på kloden.

OMRÅDE 51, eller Area 51, er navnet på et hemmelig område i Nevada, der det amerikanske forsvaret tester ut fly og våpensystemer. Det er også et kontrollsenter for avanserte droner. Her ble det legendariske U2-flyet prøvd ut, og viktige deler av teknologien bak måneferdene utviklet. Musikken utspiller seg i dette landskapet, et sted der ørkenkøntri og tekno lever side om side. Musikken speiler delingen mellom det naturlige og det menneskeskapte, det dynamiske og det kontrollerte.

Musikken ble først fremført som et bestillingsverk på Energimølla og Kongsberg Jazzfestival. Musikken skal ut på en dobbel vinyl høsten 2019, og samtidig sluppet i bokform på Oktober Forlag.

Medvirkende er:

Frode Grytten – vokal

Morten Qvenild – musikk og vokal

Ivar Grydeland – gitarer, banjo og pedal steel

Stig Gunnar Ringen – lyd

Kyrre Heldal Karlsen – lys og video