Sildajazz – Maja Ratkje og Stian Westerhus – Unplugged

Maja Ratkje og Stian Westerhus er to norske artister og komponister, som begge har blitt verdensnavn innen eksperimentell improvisasjonsmusikk, støy og samtidsmusikk. Begge var i år nominert til Spellemannpriser,... Les mer

Maja Ratkje og Stian Westerhus er to norske artister og komponister, som begge har blitt verdensnavn innen eksperimentell improvisasjonsmusikk, støy og samtidsmusikk. Begge var i år nominert til Spellemannpriser, i henholdsvis «Samtid» og «Åpen klasse». Dette er to navn ganske mange vil forbinde med ledning-virrvarr, høyt lydtrykk, store PA- anlegg, og forsterkervegger som virkelig får kjørt seg. Alle som har noen ungdomsår på nittitallet på CV’en, da MTV var den store premissleverandøren, har sterke assosiasjoner til begrepet «Unplugged».  I sitt nye samarbeidsprosjekt går disse to stilskaperne rett og slett «unplugged», og viser en ganske annen side av seg selv som musikere.

Musikken de fremfører tar utgangspunkt i komposisjoner Ratkje laget til Jo Strømgren-forestillingen «Sult», som ble uroppført på Nasjonalballetten i 2018. Musikken ble senere utgitt på Rune Grammofon til strålende anmeldelser, og ble blant annet trukket frem som en favoritt av Iggy Pop! De to fremfører hele konserten med akustiske instrumenter, uten en eneste effektpedal i sikte, i Haugesunds fineste kammersal: Bystyresalen.