Sildajazz 2022 – Stein Urheim: Speilstillevariasjoner

Urfremføring! Gitarist Stein Urheims nye verk «Speilstillevariasjoner» er bestilt av Sildajazz i samarbeid med Oslo Jazzfestival og urfremføres under årets festival. Urheim tar oss med på en særegen musikalsk... Les mer

Urfremføring! Gitarist Stein Urheims nye verk «Speilstillevariasjoner» er bestilt av Sildajazz i samarbeid med Oslo Jazzfestival og urfremføres under årets festival. Urheim tar oss med på en særegen musikalsk utflukt der mikrotonalitet, renstemming og inspirasjon fra folkemusikk fra hele verden spiller en stor rolle. Rundt seg har han samlet et særdeles spennende knippe musikere. To norske og to amerikanske utøvere. De er alle solister og improvisatører med helt særegne stemmer som på hvert sitt vis tøyer musikalske grenser. Fra Norge har han hentet Motvindstifter og feleoriginal Hans Kjorstad og tromme-esset Øyunn. Ikue Mori på elektronikk har vært aktiv på den eksperimentelle musikkscenen i New York i fire tiår, og startet karrieren som trommeslager i no-wave bandet DNA på slutten av syttitallet. Den LA-baserte saksofonisten og produsenten Sam Gendel har i senere år seilt opp som ett av de heteste nye navnene på jazzscenen og gav i 2020 ut det kritikerroste albumet «Satin Doll» på Nonesuch. Et album som ble beskrevet som en futuristisk hyllest til historisk jazz.

Stein Urheim fra Bergen har deltatt på nærmere 70 innspillinger. Han har satt sitt umiskjennelige bumerke på utgivelser med artister som Bjørn Tomren og Thea Hjelmeland. I løpet av de siste ti årene har han gitt ut seks soloalbum, samt ulike samarbeid på etiketter som Hubro og Jazzland.

Det nye verket tar utgangspunkt i en egen variant av renstemming som Urheim har laget for modifisert akustisk gitar.

Stein Urheim – gitar
Hans Kjorstad – hardingfele og flatfele
Øyunn – trommer/perkusjon, vokal
Sam Gendel – saksofoner og elektronikk
Ikue Mori – elektronikk

Lydteknikk og lyddesign : Thorolf Thuestad

Bestillingsverket har mottatt tilskudd fra Norsk Kulturråd, Komponistenes Vederlagsfond og Fond for utøvende kunstnere

Arena: Haugesund Billedgalleri