Giselle – The Grand Kyiv Ballet.

Denne forestillingen holdes som en del av Solidarity Tour for å støtte The Grand Kyiv Ballet med deltagelse av ledende artister fra den ukrainske balletten. NB: Programmet er endret fra... Les mer

Denne forestillingen holdes som en del av Solidarity Tour for å støtte The Grand Kyiv Ballet med deltagelse av ledende artister fra den ukrainske balletten.

NB: Programmet er endret fra opprinnelig å være Svanesjøen.

Vi vil informere deg om at programmet for denne forestillingen er endret til balletten Giselle – også en av balletthistoriens flotteste balleter. 

Grunnen til endringen er at de ukrainske danserne nå etter å ha danset Svanesjøen i halvannen måned etter invasjonen i Ukraina (totalt 3 mnd på turne i Europa) synes det er blitt svært vanskelig å formidle et verk som står som et av de viktigste i formidling av russisk kultur.

 

Det har vi i Festiviteten Konserthus stor forståelse for – og naturligvis ikke hatt noen motforestillinger til at de endrer programmet til Giselle.

Dette vil de også gjøre for de gjenværende forestillingene på den norske «Solidarity Tour Grand Kiev Ballet».

 

Vi håper du som publikum også viser forståelse for situasjonen disse ukrainske danserne er midt oppe i.
De lover uansett en ballettforestilling på høyt internasjonalt nivå – og som vi tror vil feste seg i sjela til alle i salen i denne helt spesielle perioden vi er inne i.

 

Vi har stor forståelse for beslutningen og videreformidler denne her:

«We have decided to temporarily stop the performance of the Swan Lake ballet and other works by Russian composers until the war is completely stopped. We recognize Tchaikovsky’s contribution to the world history of art, but we consider it right to express our position and suspend the performance of his works.

It is very difficult for all our dancers to perform to Russian music, while our compatriots are dying from Russian bullets. Therefore, the Solidarity Tour will feature the ballet Giselle by the French composer Adolphe Adam, a beautiful story of a lost love that turns out to be stronger than death.»

Balletten «Giselle» av Adolphe Adam er et mystisk romantisk dramen fylt med symbolikk og skulte budskap. Balletten handler om ubesvart kjærlighet og svik, men også om forsoning. Den unge uskyldige bondepiken Giselle er glad i å danse til tross for at hun lider av et svakt hjerte. Hennes mor Berthe vokter nøye over henne. Hilarion, en skogvakter, er vanvittig forelsket i Giselle.

Giselle er en fattig jente som arbeider på et herberge i et fjellandskap sammen med sin mor Berthe. Grev Albrecht er forelsket i Giselle, og kommer for å besøke henne. Skogvokteren Hilarion, en annen som elsker Giselle, kommer og slåss med Albrecht. Giselles mor forteller henne om «wilisene», åndene til jomfruer som blir forlatt før de gifter seg. Wilisene går rundt om natten og tvinger alle menn å danse til døden. Bathilde, Albrechts forlovede kommer og Giselle forteller Bathilde om hennes forlovelse med Albrecht. Men Giselle finner ut at Albrecht er forlovet med Bathilde, og i sin sorg dreper hun seg selv. Om kvelden kommer wilisene frem, ledet av Myrtha. Giselle kalles frem og Albrecht kommer. Giselle prøver å trøste Albrecht. Hilarion blir tatt av wilisene og drepte av Myrtha. Albrecht skal egentlig også dø, men Giselle beskytter han til morgenen kommer og wilisene makt er over. Giselle og Albrecht sier farvel en siste gang og Giselle forsvinner.

Artister av den ukrainske balletten vil på scenen uttrykke all støtten til ukrainske folk til å stå opp for seg selv, overleve i kampen og forsvare sine idealer.