Tango – Piazzolla- Vuelvo al Sur

Astor Piazzolla født 11. mars 1921 ville fylt 100 år i år. Piazzolla ønsket opprinnelig å bli en klassisk komponist, men etter et studium hos den franske komponisten og dirigenten... Les mer

Astor Piazzolla født 11. mars 1921 ville fylt 100 år i år.

Piazzolla ønsket opprinnelig å bli en klassisk komponist, men etter et studium hos den franske komponisten og dirigenten Nadia Boulanger endte han i stedet med å skape en ny tangostil ved å ta opp elementer fra jazz og klassisk musikk (tango nuevo).

Den argentinske filmregissøren Fernando Solanas beskrev Piazzolla som et musikalsk geni som lyktes i å uttrykke lidelsen, melankolien, nostalgien og tungsinnet som var så typisk hos menn fra Buenos Aires.

Piazzollas musikk er intenst sentimental, sensuell og lidenskapelig, men også aggressiv, rå og smertefylt – både komplisert og enkel på samme tid.

Hans tango nuevo er i stor grad instrumental og ikke ment som dansemusikk. I tillegg gjør Piazzolla bruk av støy som rytmisk effekt og besetningen blir ofte utvidet med utradisjonelle instrumenter.

Til tross for at Piazzollas tango nuevo opprinnelig møtte stor motstand fra det tradisjonelle tangomiljøet i Argentina regnes han nå som en av landets nasjonale ikoner. I 1985 ble han æresborger av Buenos Aires.

 

Konserten i Festiviteten 21.mars inneholder noen av hans mest kjente verk fra de to periodene med Quinteto Nuevo Tango :

 

La Serie del Ángel («Introducción al ángel», «Milonga del ángel», «Muerte del ángel» og «Resurrección del ángel»), Michelangelo 70, Romance del Diablo og Soledad,

samt klassikere som Oblivion, Tanguedia og Vuelvo al Sur.

 

 

 

 

Halvor Lillesund-akkordeon
Ingrid Berg Tobiassen-piano
Almas Karakystyk-fiolin
Kjetil Olai Lundø-kontrabass

Synne Garvik-dans