Ulvetider

Velkommen til et teatralt foredrag om mellomkrigstiden!

”Ulvetider – en beretning om konflikt, ideologi og stormaktspolitikk” – vil Europas historie gjenta seg?

I denne forestillingen som kombinerer foredrag og scenekunst tar vi for oss mellomkrigstiden. Samtidig som vi ser på historien vil vi dra paralleller til den politiske utviklingen i Europa i dag. Vi opplever i dag polarisering, politisk propaganda, forfølgelse av minoriteter som har sterke likhetstrekk med 20- og 30-tallet.

Blant det tekstlige materialet vil politiske taler og skrifter stå på repertoaret, med Winston Churchill som en slags gjennomgangsfigur. Vi vil se på Hitlers «Mein Kampf», og Arnulf Øverlands «Du må ikke sove» blir del av det kunstneriske innholdet. Det vil spilles scener fra Marius Leknes Snekkevågs stykke «Rabinowitz», om den politisk engasjerte forretningsmannen Moritz Rabinowitz som levde i Haugesund i mellomkrigstiden. Som del av det kunstneriske innholdet vil musikk fra epoken være representert. Det vil bli fremført musikk av Kurt Weill, fra musikalen ”Cabaret”, samt tysk filmmusikk fra epoken.

I januar 2019 gjennomførte Scenekraft og historiker Sverre Meling jr. for første gang et samarbeid om en foredragsforestilling. Sjangeren er en kombinasjon av foredrag og scenekunst, og har som målsetting å sette samfunnsutviklingen på agendaen. ”Scenemaraton i historie – en skapelsesberetning i 10 akter» hadde en tidsramme på hele 10 timer, noe som var et eksperiment i seg selv. I oppfølgeren ”Ulvetider – en beretning om konflikt, ideologi og stormaktspolitikk” er tidsrammen ca. 100 minutter.

Velkommen til et dypdykk i en tilspisset og polarisert tid i Europas historie, som har urovekkende mange likhetstrekk med situasjonen i dag.

Sammen med Sverre Meling jr. står Nina Sele, Elsa Aanensen, Håkon Karoliussen og Marco Thomas og på scenen. Musikken står Halvor Lillesund og Vegard Fossum for.

”Ulvetider – en beretning om konflikt, ideologi og stormaktspolitikk” er støttet av Rogaland fylkeskommune og Fritt Ord.